Bygg bastu när du renoverar badrummet

Bastun är en klassiker som trendar för ett par år, sedan har den tillbakagång i medierna, för att sedan åter bli inne. Oavsett trend, så är en bastu en riktigt bra investering. Har du ett större hus eller är en bastare av stora mått kan du bygga bastu när du ändå renoverar badrummet.

Bada bastu

För många svenskar tillhör bastun sommarstugan. Det är både härligt och lite roligt att ha en bastu vid sommarstället. Fixa veden, elda, antingen bära vatten eller så finns det en inbyggd vattenslang. Är det vinter är det “härligt” att bada bastu och sedan ta ett vinterdopp eller snöbad. I alla fall efteråt. När man berättar om det för kompisarna. Men du kan också ha bastu hemma i villan eller lägenheten. En bastu fyller flera funktioner: du kan basta, ha bra torkrum och det höjer värdet på huset när du ska sälja. En annons med bastu skapar alltid lite extra intresse. Om du har led- eller muskelproblem kan det också vara klokt att ha bastu hemma. Då kan du basta flera gånger i veckan utan att behöva åka till badhuset.

Bastuns storlek

Hur stor bastu du kan bygga beror på två saker: hur mycket utrymme som finns och hur stor din budget är för badrumsrenoveringen. Många gånger kan det vara klokt att rent av bygga ut badrummet för att få plats med en riktigt schysst bastu. Du kan också bygga en liten bastu för en till två personer, men om den är för liten finns det en risk att den faktiskt inte används. En bastu har ju också en social funktion. Att kunna bjuda in vänner för att basta är trevligt. För personer som inte bastar ofta blir det också en upplevelse. Det är också skönt att inte behöva sitta för nära varandra, utan att det finns lagom med utrymme.

Själva bastun i sig kräver inte så dyrt material. En bastu byggs i trä (rätt slags trä, så att den inte kådar av sig) och behöver bara ventilation och en bra bastukamin. De sistnämnda är inte så dyra i inköp av badrumsrenoveringstockholmslän.se i jämförelse med kaminerna i vardagsrummet.

Både torkrum och spa

När du bygger bastun bör du också sätta dit krokar och tvättlinor. En bastu är ett jättebra torkrum. Du vill dock inte torka rid- eller hundsaker där inne, då det finns en risk att bastun tar åt sig av djurlukten. Däremot är det perfekt att kunna ställa/hänga in både blöta skor, jackor och overaller. Elda en gång, så blir rummet som ett torkskåp.

Gillar du spa kan du bjuda in kompisarna på hemmaspa. Ni badar bastu så att porerna öppnar sig och huden blir riktigt ren, sedan sitter ni med ansiktsmask och morgonrock i soffan med gott tilltugg.