Så bleker du tänderna hemma

Att man får missfärgade tänder är knappast ovanligt. Ofta handlar det om gula fläckar eller att hela tanden blir missfärgad. Det finns idag goda möjligheter att bleka tänderna. Förr behövde du besöka en tandläkare för det, men det finns många bra alternativ för den som vill göra det hemma.

Innan du börjar med något sådant bör du först och främst sätta dig in i de olika metoderna och vilka fördelar de har. Resultaten kan variera mellan olika typer av tandblekning, så det är viktigt att du använder en som passar dig. Med rätt metod kommer resultatet att bli bättre och du kommer att ha vitare tänder längre.

Olika metoder för tandblekning i hemmet

Du ska inte tro att en tandblekning är permanent. Beroende på metoden och din tandhygien brukar resultatet ofta vara i ungefär tre till fem år, men för sämre tandblekningar kan missfärgningar uppstå redan efter något år.

Den första metoden, och den vanligaste, är skenor eller engångsremsor med väteperoxidgel. Det här är ett lite billigare alternativ som kan fungera bra för den med mindre besvär. Det finns också lack med väteperoxid eller karbamidperoxid som man kan pensla på tänderna, det här är en av de lite enklare behandlingarna.

Det går att köpa blekmedel på nätet för att bleka dina tänder. Dessa innehåller ofta natriumperborat eller natriumklorit. Det är inte ovanligt att dessa medel har ett ganska lågt pris. Det man däremot måste tänka på är att innehållsförteckningarna på whitestrips på dessa kan vara ganska bristfälliga. Risken finns alltså att den innehåller sura ämnen som visserligen bleker tänderna, men samtidigt kan orsaka frätskador.

Det är därför viktigt att du kontrollerar vad det är för behandling du använder. Annars finns risken att dina tänder förstörs och att missfärgningarna blir värre.

Rådfråga en tandläkare innan

Innan du börjar bleka dina tänder där hemma bör du först och främst kontakta en tandläkare eller tandhygienist. Det här gör det möjligt för dig att kontrollera om en viss behandling är säker eller inte. En tandläkare kan också komma med andra goda råd om vad du bör tänka på innan du börjar bleka dina tänder.

Det är också bra att man först kontrollerar dina tänder innan man gör en tandblekning. Frätskador, exponerade tandrötter och hål kan orsaka stora problem om man gör en tandblekning. Det är därför en tandläkare först bör kolla dina tänder och försäkra att din mun klarar av blekningen.

Vanliga besvär du kan få av en tandblekning är svidande tandkött och ilningar. Lätt sveda kan också förekomma. Tandköttet reagerar på medlen som används vid en tandblekning och besvären går över efter ett par dagar. Räkna med att en enda behandling inte räcker, det kan krävas två eller tre omgångar för att uppnå bra resultat.