Tips för en lyckad badrumsrenovering

Att göra en badrumsrenovering är något som många husägare gärna skulle göra. Det krävs dock pengar, tid och energi för att det ska kunna genomföras. En förutsättning för en lyckad badrumsrenovering är bland annat god planering. I den här texten får du fler råd.

God planering

God planering är A och O för att ni ska bli nöjda med er badrumsrenovering. Innan projektet påbörjas bör det vara planerat in i minsta detalj. Det är en god idé att på förhand beställa hem till exempel kommoder, handfat och badkar innan rör och el ska dras. Detta så att ni kan dubbelkolla exakt var uppfästningar, genomföringar och liknande ska göras.

Dokumentera

Något som många förbiser under en badrumsrenovering är dokumentationen. Oavsett om du gör arbetet själv eller om du anlitar andra som gör jobbet åt dig, är det bra att ta bilder genom processen. Det här kan vara en god idé inför framtiden, till exempel i diskussioner med försäkringsbolag, eller om brister skulle visa sig långt senare.

Belysningen

Belysningen förtjänar mycket uppmärksamhet i en badrumsrenovering. Nu har ni tillfälle att både göra den stämningsfull och funktionell. Stark lyse nära speglar är bra vid till exempel rakning eller sminkning, medan dimmers och annan trevlig belysning sätter stämningen.

Det finns en uppsjö av olika produkter på marknaden, och det kan vara värt tiden det tar att gå igenom många olika modeller. Jämför priser, estetik och funktionalitet.

Snåla inte på materialen

Använd godkända produkter. Annars finns en risk att du ångrar dig lite längre fram. Till exempel bör du välja följande material med omsorg:

  • Spackel
  • Byggskiva
  • Tätskikt

Det finns många områden i en badrumsrenovering där du kan spara in en del pengar, men just dessa material är kanske inte ett av dem. På senare år har det blivit vanligare att man använder gipsskivor klädda i papper i badrummet, men många rekommenderar fortfarande våtrumsskivor av oorganiska material.

Tänk på att badrummet ska vara praktiskt i vardagen

Det kan vara lätt att förlora sig i estetik och material inför en badrumsrenovering. I slutändan ska badrummet dock även vara praktiskt och användbart. Exempel på saker man kan göra är som följer:

  • Planera för nattbelysning så att både vuxna och barn enkelt kan hitta till badrummet utan att lampan i taket behöver tändas.
  • Har du dyrt smink? En del kosmetikaprodukter ska förvaras kallt. På senare år har det blivit allt mer populärt att ha ett litet kylskåp i badrummet där dessa kan förvaras.
  • Planera uttagen väl. Dölj de gärna i väggskåp och bakom kommoder genom att såga hål i baksidan på dessa. Många vill ha ett behändigt uttag för radion eller mobilladdaren.
  • Har du en stor familj? Det kan vara en idé att överväga att bygga toaletten avskilt, så att flera kan vara inne i badrummet samtidigt. Med barn i tonåren kan det här även övervägas för duschen.

Följer du tipsen ovan är du på god väg till en lyckad badrumsrenovering. Glöm inte att följa branschreglerna från organisationer so GVK, BKR och Säker vatten.