Vad är sökmotoroptimering? 

Sökmotoroptimering, premium seo, görs för att förbättra din synlighet hos sökmotorer som Google och Bing. Google är den sökmotor som är överlägset störst i Sverige med hela 95 % av marknaden. En vanlig förkortning som används för sökmotoroptimering är SEO. Algoritmen är den som styr hur högt upp exempelvis din webbplats kommer i sökningarna på Google. Görs en sökmotoroptimering på rätt sätt är sannolikheten stor att detta kommer generera mer flöde och eventuella kunder. Huvudsyftet med sökmotoroptimering är att öka besökare till din webbplats. Utan sökmotoroptimering så hamnar sidan i skymundan och det är svårt att hitta den i sökningar på Google. Det går exempelvis att skriva texterna med hjälp av SEO och på det sättet skapa bättra rang bland sökmotorer. 

Det har blivit än mer viktigt med sökmotoroptimering med tanke på att det bara blir fler och fler webbsidor och dessutom ökar sökningarna ständigt. Ta bara en sån sak som att 80 000 sökningar görs per sekund på Googles sökmotor. För drygt två år sedan år 2020 fanns det 1,74 miljarder webbsidor på nätet. Detta kan läggas i proportion med att när du söker på Googles sökmotor så dyker det upp 10st webbsidor på första sidan. Genom denna fakta så blir det enklare att förstå hur viktigt det är med att promota sin sida på exempelvis sociala medier samt använda sig av sökmotoroptimering för din synlighet på nätet. 

Verktyg att använda sig av för sökmotoroptimering 

Det kan vara komplicerat och svårt att använda sig av bra sökmotoroptimering därav finns det flertalet verktyg som kan underlätta en hel del och vara till stor hjälp. Ett av de största analysverktygen för sökmotoroptimering är Ahrefs. Utöver dem så finns det ett annat stort verktyg för SEO i from av Majestic SEO. Gratisverktyget Google Keyword Planner ger dig möjligheten att se hur många sökningar som gjorts på specifika sökord. Detta verktyg funkar även för sökmotoroptimering. Det enda du behöver göra är att skaffa dig ett Google Ads konto för att få access till detta. Ett annat gratisverktyg är Google Search Concole där du kan se information om hur din hemsida presterar på Google. Det tredje gratisverktyget och kanske det vanligaste som kan användas via Google Ads är Google Analytics. Detta verktyg är skapat för att du skall kunna ha översikt på din trafik till din webbsida, en webbanalys. Skapar du en hemsida via exempelvis WordPress så finns det ett verktyg som heter Yoast SEO som kan underlätta för din SEO content. Avslutningsvis hoppas vi att texten gett er lite mer klarhet om vad sökmotoroptimering innebär och vad själva syftet med det är.